Ingrediënten (koude saus op warme pasta) 6 personen:
55 gram verse parmezaanse kaas, geraspt
70 gram Pecorino, geraspt of verbrokkeld (Italiaanse geitenkaas)
5 tenen knoflook, geperst
4 eetlepels fijngesneden verse peterselie
2 eetlepels fijngesneden verse basilicum
100 ml olijfolie
450 gram pasta (tagliatelle of fettucine)
verse takjes kruiden, voor garnering
Voorbereiding:
- Snijden, persen en raspen.
- Deeg kneden, 2 uur rusten en pasta met machine maken.
Bereiding:
- De parmezaanse kaas, Pecorino, knoflook, peterselie, basilicum en zout in een kom en roer dit goed om.
- Voeg hier geleidelijk de olie aan toe in een tiental scheuten, zodat er een smeuïg geheel ontstaat. Dit kan ook in een blender of keukenmachine worden gedaan. Opzij zetten.
- Kook de pasta al dente in ongeveer 10-12 minuten (vers bereid? dan 3-4 minuten) in een grote pan water met een snufje zout. De pasta is al dente als het gaar is, maar nog een stevige beet heeft.
- Water afgieten, pasta laten uitlekken en in een voorverwarmde serveerschaal doen
- Serveer de saus naast de pasta.
- Strooi er eventueel voor het opdienen nog wat extra geraspte parmezaanse kaas overheen. Garneren met verse kruidentakjes.
Tip voor de gasten: voorzichtig met de hoeveelheid saus over de pasta. De smaak is zeer krachtig. Vooral geschikt als voorgerecht, wel een spoom erna of een krachtig hoofdgerecht.
Dit goddelijke recept hebben Sandra en ik voor het eerst gegeten bij Mariëlle Faas in Utrecht. Midden in de winter waren we bij haar en kregen een koude saus bij de pasta. Het is toch geen zomer? Na de eerste hap vielen we gelijk stil. Een smaakexplosie in je mond. Helemaal geweldig. Wat een puurheid!
Mariëlle: bedankt dat je dit recept met ons gedeeld hebt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten