donderdag 30 september 2010

Aardappelgratin, de 'volle' variant

Voor 4 personen:
1 teen knoflook geperst
1 eetlepel roomboter op kamertemperatuur
1 kg vastkokende 
peper, zout en nootmuskaat
6 plakjes katenspek, fijngesneden
150 gram pittige kaas, geraspt (bv gruyère of parmezaan)
1 theelepel Provençaalse kruiden
250 ml melk
250 ml slagroom
ovenschaal van 1,5 liter

Bereiding:

  • Oven voorverwarmen op 200°C.
  • Roer de knoflook door de boter en wrijf hier de ovenschaal mee in.
  • Schil de aardappelen en schaaf of snijd ze in dunne plakken.
  • Leg een laagje aardappelschijfjes in de schaal en bestrooi die met zout en versgemalen peper en nootmuskaat.
  • Strooi hierop wat snippers katenspek en een laagje kaas.
  • Leg op de kaas weer een laagje aardappelen, breng opnieuw op etc.etc.
  • Herhaal dit totdat de aardappelen op zijn.
  • Meng de slagroom en melk en schenk deze over de aardappels, zodat ze net onder staan.
  • Strooi de Provençaalse kruiden over de schotel
  • Zet de schaal 50 minuten in de oven, tot zich een goudbruin korstje vormt.
Tip: Vooral senioren verwen je met dit gerecht.
Bron: AH allerhande met behulp van Jack

Geen opmerkingen:

Een reactie posten