donderdag 30 september 2010

Appelkruimeltaart 28 cm, natuurlijk met appels uit eigen tuin...

Zetdeeg:
270 gram zelfrijzend bakmeel
180 gram roomboter gezouten (koud)
90 gram basterdsuiker
3 gram zout bij ongezouten roomboter
5 gram citroenrasp

Kruimeldeeg:
180 gram bloem
120 gram roomboter gezouten (koud)
120 gram basterdsuiker
2 gram zout bij ongezouten roomboter

Vulling:
780 gram goudrenet appelpartjes
100 gram suiker
10 gram room- of custardpoeder
1 eetlepel kaneel

Voorbereiding:

  • Oven voorverwarmen op 175°C met ventilatie en onderplaat.
  • Bakvorm 28 cm invetten (bij 26 cm bakvorm 5/6 van het recept gebruiken).
Bereiding:

  • Basterdsuiker, boter, citroenrasp en evt zout klontvrij mengen.
  • Zelfrijzend bakmeel toevoegen en kneden tot een deeg.
  • Deeg in de koelkast koud laten worden.
  • Suiker, roompoeder en kaneel mengen en appelpartjes toevoegen.
  • Deeg kort soepel kneden en uitrollen met bloem erop/eronder tot een ronde plak.
  • Deeg over de bodem van de bakvorm verdelen met opstaande rand.
  • Bovenste rand rond afsnijden voor een strakke taart.
  • Vulling erop.
  • Boter en suiker voor kruimels mengen, bloem en rest deeg van de rand toevoegen en zo kort kneden dat er kruimels ontstaan.
  • Kruimels over de vulling verdelen.
  • Bakken in 2 x 40 minuten.
Tip: Na afkoelen invriezen, dan lossen uit het bakblik (heel even het blik verwarmen) en kun je strakke punten snijden. Of per vier weer in de vriezer of laten ontdooien en afwerken met poedersuiker en slagroom.
Bron: Bakkers vakboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten