10 personen (met types als zwager Henny 4 pers ;-)
900 gram spliterwten
400 gram hamlappen
3,5 liter water
4 kleine winterpenen of 2 grote
1 knolselderij
1 knolselderij
4 pakken Honig bouillon soep
2 prei
3 rookworsten
1 afgestreken theelepel witte peper
1 afgestreken theelepel witte peper
Bereiding erwtensoep:
- Spliterwten wassen (kijk even op de verpakking of ze ook geweekt moeten worden).
- De spliterwten met water en de hamlappen één uur laten koken in een acht liter pan.
- Hamlappen uit de soep halen en met een staafmixer de erwten fijn malen.
- De hamlappen in stukjes snijden en ‘rafelig’ trekken. Dan valt het vlees uit elkaar en zorgt voor een mooi garnituur effect in de soep.
- De winterpeen en knolselderij in blokjes snijden en samen met de pakken Honig bouillonsoep toevoegen en nog twintig minuten laten koken.
- De prei halveren, wassen en in reepjes snijden en de rookworst in halve plakjes snijden.
- Nog tien minuten laten koken en eet smakelijk.
Tip: De soep een dag van te voren klaarmaken geeft een vollere smaak.
Bron van dit recept: mijn eigen lieve moeder. Dank daarvoor!
Waarom wordt
erwtensoep ‘snert’ genoemd?
De naam voor de soep komt in elk geval niet van snertweer, want er
kunnen nog veel meer dingen ‘snert’ zijn dan het weer. ‘Snert” betekent in deze
context ‘waardeloos’. Je kunt het voor elke zelfstandig naamwoord zetten dat je
maar wilt: ‘snertwijf’, ‘snertfiets’. Maar of dat iets te maken heeft met de soep?
Snert werd oorspronkelijk gebruikt voor erwtensoep die een dag heeft gestaan en
daardoor niet waardeloos was geworden maar juist dikker en smaakvoller.
Etymologische woordenboeken geven verschillende mogelijke verklaringen voor de herkomst
van ‘snert’. Het meest waarschijnlijk is dat het van het Oudhollandse woord ‘snorren’
afkomstig is, dat ‘sissen of pruttelen in de pan’ betekende (bron: Quest)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten