Ingrediënten voor veel personen:
Deel 1, stap 1
1 kilo magere runderlappen
rundvleeskruiden: peper, gember, foelie, kruidnagel, kardemom, chili
natriumarm zout
tarwebloem
vloeibare braadboter
Deel 1, stap 2
3 verse laurier bladeren gekneusd (komt de smaak beter vrij)
2 blikjes tomaten puree (het zuur zorgt voor malser vlees)
water
2 runderbouillon blokjes Deel 2
1 kilo uien in kwart ringen
vloeibare braadboter
1 kilo champignons in kwartjes gesneden
6 rundvleesbouillon blokjes
2 glazen rode wijn
2 plakken ontbijtkoek in blokjes
Bereiding deel 1:
- Runderlappen droog deppen met keukenpapier.
- Bestrooien met rundvleeskruiden en zout.
- Haal de runderlappen door de tarwebloem.
- Bak de runderlappen stevig aan in een braadpan met boter en doe ze dan in een sudderpan.
- Voeg water toe aan de braadpan(nen) en kook de pan schoon. Het hete water bij het vlees voegen. Voeg geen koud water aan het vlees toe, dan schrikt het vlees en verliest vocht.
- Voeg alle overige ingrediënten toe en laat het vlees drie uur sudderen. Het vlees moet wel onder het vocht liggen.
- Vuur uit en 24 uur laten intrekken.
Bereiding deel 2:
- Bak de uiringen goudbruin
- Haal het vlees uit de pan, snijd er repen van 2 cm en trek alle draadjes los van elkaar.
- Voeg alle ingrediënten, inclusief de jus samen in een grote pan.
- Voeg eventueel nog wat water toe zodat alles onder het vocht staat. Maar doe dit voorzichtig anders wordt de hachee te waterig. De champignons verliezen ook nog vocht. Anders later water toevoegen of vocht laten verdampen. Nog een uur laten sudderen, onder regelmatig roeren.
- Naar smaak peper en zout toevoegen en af laten koelen.
- Of de hachee de volgende dag pas eten of direct invriezen, hierdoor kan de smaak nog goed intrekken.
- Tussendoor goed koelen, bij te warm bewaren is het gevaar van bederf aanwezig.
Tip: veel werk? Valt mee, een goede hachee vraagt vooral tijd en aandacht om de smaak te laten rijpen. In het begin van de winter gewoon een (zeer) grote pan maken. Is de hachee klaar kan het prima ingevroren worden en in de winter meerdere keren gegeten worden. Vooral lekker met rode kool en aardappelpuree.
Het gebruik van ontbijtkoek is een verrassende die ik van Jolanda Vermeulen geleerd heb. Wel is het een smaak die bij teveel gebruik kan overheersen en vervelen. Experimenteer daar dan ook naar eigen smaak mee.
Bron: zelf ontwikkeld met behulp van oma(s)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten