dinsdag 26 oktober 2010

Hoorn des overvloed, spelen met smaken, kleuren en jaargetijde

Voor 8 personen obliehoorntjes:
80 gram poedersuiker
80 gram bloem (gezeefd)
80 gram roomboter (gesmolten)
40 gram amandelschaafsel (fijngehakt)
90 gram eiwitten
sorbetijs in 2 smaken
vers fruit in diverse kleuren
garnituur (bv. een druivenblad of poedersuiker)

Karamel:
200 gram basterdsuiker
scheut slagroom

Bereiding obliehoorntjes:

  • Oven voorverwarmen op 200°C.
  • Klop de eiwitten met de suiker tot het schuimig is.
  • Meng de eiwitten met de gezeefde bloem.
  • Voeg de gesmolten boter en de amandelpoeder toe.
  • Verdeel het beslag in 8 rondjes van Ø 12 cm. op 2 gesmeerde bakplaten.
  • Bak de hoorntjes plaat na plaat 3 a 4 minuten tot ze lichtbruin zijn.
  • Direct uit de oven halen en om vormen tot een hoorntje.
Bereiding karamel:

  • Smelt een beetje basterdsuiker totdat deze goudbruin is in een pan met dikke bodem.
  • Voeg telkens een beetje basterdsuiker toe en roer met een spatel net zolang totdat er geen klontjes meer zichtbaar zijn en de kleur weer goudbruin is.
  • Herhaal dit totdat alle suiker op is.
  • Blussen met een scheut slagroom en doorroeren totdat een egale massa ontstaat op een laag vuur.
  • Controleer de dikte door een druppel op een lepel te laten vallen en als deze koud laten worden.
  • Net zo vaak herhalen door slagroom toe te voegen totdat er na afkoelen een smeuige karamel over blijft.
  • Van het vuur halen en af laten koelen.
Bereiding hoorn des overvloed:

  • Hoorn op bord leggen en versfruit in kleine stukjes snijden.
  • Verdeel het diverse verse fruit over het bord en vul de obliehoorntjes met sorbetijs.
  • Breng het overige garnituur aan.
  • Serveren maar!
Tip: Let op de kleur combinaties van dit gerecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten