donderdag 28 oktober 2010

Verse pasta (niet proberen, je wilt nooit meer anders...)

Voor 6 personen:
600 gram patentbloem
2 verse eieren (middelgroot tot groot)
12 dooiers van grote eieren
patentbloem om te strooien
Kruidenpasta: 4 handen vol fijngehakte verse kruiden door het deeg.
Bietenpasta: 4 dooiers uit het recept houden en vervangen door gepureerde bieten.
Spinaziepasta: 4 dooiers uit het recept houden en vervangen door uitgelekte, geblancheerde en uitgelekte spinazie.
Peperpasta: 1 afgestreken eetlepel zwarte peper uit de molen toevoegen.

Bereiding deeg:

  • Bloem op het aanrecht en in een kuiltje eieren en eidooiers toevoegen.
  • Van binnenuit bloem ‘bijhalen’ totdat alle bloem is opgenomen.
  • Omdat het zo'n stug deeg is, is het kneden heel zwaar werk. Maar met je pastamachine wordt het een stuk makkelijker. De machine in de grofste stand en deeg er door halen. Deeg dubbel vouwen en weer erdoor. Dit blijf je doen totdat er witte belletjes zichtbaar zijn. Dan heeft het deeg voldoende ontwikkeling gehad.
  • Is het deeg te plakkerig, strooi je wat bloem erover.
  • Pak het deeg in, in huishoudfolie en laat het ongeveer 60 minuten in de koelkast rusten.
Bereiden pasta:

  • Pak het deeg uit de koelkast en maak er 4 even grote ballen van.
  • Druk de 1e bal een beetje plat met de palm van je handen haal het deeg door de dikste stand van de pastamachine, zodat je een dikke plak krijgt.
  • De uiteinden naar het midden vouwen en haal de plak weer op de dikste stand door de machine. Herhaal dit nog ± 3 keer zodat het deeg overal even dik wordt.
  • Beide kanten met bloem bestrooien en haal het deeg door de machine op een dunnere stand.
  • Herhalen totdat de plak 1 mm dik is.
  • De plak kan door de tagliatelle snijder gehaald worden en 15 minuten rusten.
  • Doe bovenstaande handelingen ook met de overige 3 deegballen.
  • Pasta koken: 3-4 minuten
Tip: Serveren met pesto of Genuase Pasta is zeer lekker! Verder kun je zelf variëren met je eigen lekkerste recepten.
Bron: Jamie Oliver; JAMIE, De basis van het koken.

1 opmerking:

  1. Ik zal het NOOOOIT proberen,. anders moet ik telkens zo lang werken in de keuken...

    Titel +1

    BeantwoordenVerwijderen