donderdag 18 oktober 2012

Bavaroise taart

Ingrediënten 2 taarten:
1 kapseltaart, zie verderop bij de recepten

Harde wenerplakken:
250 gram bloem
150 gram boter
75 gram basterdsuiker
3 gram zout

Bavaroise:
750 gram slagroom
90 gram suiker
24 gram gelatine weken met 140 gram water
375 gram vruchtensap: verse aardbeien-, verse sinaasappel-, ananassap etc.

Voorbereiding:
·         Oven voorverwarmen op 175°C

Bereiding:
  • Suiker, roomboter en zout door elkaar kneden.
  • Bloem toevoegen en kort door elkaar kneden.
  • 2 ronde plakken, ter grootte van taartpan maken en in de taartpannen in ± 20 minuten gaar bakken.
  • Na afkoelen de harde wenerplakken lossen.
  • Taart bodem horizontaal in 2 plakken snijden.
  • Slagroom met suiker net niet helemaal stijf kloppen.
  • De opgeloste gelatine verhitten tot 70°C en mengen met het vruchtensap.
  • Deze massa af laten koelen in de koelkast totdat het dikker begint te worden (hangen van druppels), maar blijf er wel bij en heb geduld.
  • Eerst een schep slagroom door de massa roeren.
  • Alle slagroom toevoegen en voorzichtig door elkaar scheppen (dit proces heet familie maken).
  • Verdeel de helft van de bavaroise over de taartpannen die bekleed zijn met huishoudfolie.
  • Druk op elke pan een kapselplak (eventueel iets kleiner gesneden, zodat de plak de rand niet raakt).
  • Verdeel de andere helft van de bavaroise over de taartpannen.
  • Druk op elke pan de omgekeerde harde wenerplak.
  • 24 uur koelen in de koelkast, omkeren en afwerken met een jam of gelei.
  • Afwerken met een rozetten slagroom en vers fruit.

















Tip: eventueel kun je fijngehakte stukjes vruchten als garnituur door de bavaroise roeren.
Ananassap niet vers gebruiken, deze bevat enzymen die de gelatine afbreken.
Bron: te lang geleden…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten