maandag 29 december 2014

Rode kool op grootmoeders wijze

Ingrediënten 6 personen:
Min 1 eetlepel suiker
1 eetlepel boter
zout
2 eetlepels azijn
1 rode kool (± 1 kg)
4 kruidnagels,
2 laurierblaadje(s),
1 theelepel kaneelpoeder, afgestreken
1 eetlepel stroop
2 appels

Bereiding:

  • Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Hak de rode kool in vieren en snijd de harde stronk weg. Schaaf of snijd de kool in dunne sliertjes. Doe de rode kool in de pan.
  • Voeg de volgende ingrediënten toe:
  • 1,5 dl water, 2 theelepels zout, kruidnagels, laurierblaadje, kaneel, stroop en azijn.
  • Schep door elkaar en breng aan de kook. Laat het met de deksel op de pan ongeveer 1 uur heel zachtjes koken. Schep af en toe om.
  • Schil intussen de appels schillen en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in dunne plakken en halveer vervolgens de plakken.
  • Schep de appelstukjes door de rode kool. Met de deksel schuin op de pan de kool nog ongeveer een half uur gaar koken en het teveel aan water laten verdampen. Af en toe omscheppen.
  • Schep de boter door de rode kool en laat nog 5 minuten stoven. Verwijder de kruidnagels en het laurierblaadje.
  • Breng de rode kool op smaak met zout, suiker en eventueel een scheutje azijn. Serveren met een runderlapje en aardappels (uiteraard!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten